Seaspiracy op Netflix: maag dierenvriend draait om
Vanaf vandaag is de documentaire Seaspiracy te zien op Netflix, maar pas op! Ben jij een natuur- en/of dierenliefhebber, dan is het misschien verstandig om een doosje antidepressiva te kopen voordat je de show aanzet…
Van Cowspiracy naar Seaspiracy
Seaspiracy is de opvolger van Cowspiracy. Die docu werd in 2014 gereleaset en bracht nogal wat teweeg: er werden een hele hoop nieuwe vegetariërs geboren door de films, die de invloed van de veehouderij en bio-industrie op het milieu behandelde, naast de vraag: hoe gaan milieuorganisaties daarmee om? Seaspiracy ruilt, hoe kan het ook anders, koeien in voor vissen. Ook visserij heeft immers een grote impact op het milieu.
De mens heeft er een handje van om respectloos met dieren om te gaan, zowel bóven als onder water. En het probleem is echt niet alleen overbevissing, zoals je in Seaspiracy kunt zien. De documentaire behandelt verschillende facetten, waaronder: de vernietiging van mariene ecosystemen, de rol van de visserijsector in het aanwakkeren van plasticvervuiling en het concept ‘duurzame visserij’ (bestaat dat überhaupt?).
Regisseur moest slikken
Ali Tabrizi is als regisseur en producer verantwoordelijk voor Seaspiracy, en tijdens het opnemen van de docu moest hij wel een paar keer slikken: “Ik ben al zo lang ik me kan herinneren gefascineerd door de oceaan. Maar deze romantische visie veranderde volledig tijdens het maken van Seaspiracy. Ik werd gedwongen om een kant van het verhaal onder ogen te zien dat ik nog niet kende.”
Boycot die visstick!
Zelf noemt Netflix Seaspiracy ‘het belangrijkste ontbrekende stukje in de milieupuzzel’. Het wordt natuurlijk afwachten hoeveel impact de docu heeft: laat iedereen het visschap in de supermarkt straks links liggen? Doen we de visstick massaal in de ban?