Lupin boeit honderd jaar later nog steeds

28 februari 2021

Nog voordat het eerste seizoen van Lupin online stond, was het al een hit. Toch moeten de fans van de Netflix Original-serie voorlopig nog geduld hebben op het vervolg van de avonturen van meesterdief Assane Diop. Netflix kondigde aan dat in de zomermaanden een nieuw deel van de successerie te bewonderen valt op de streamingsdienst.

De successhow van Netflix sloeg in als een bom. De serie, Intouchables-ster Omar Sy in de hoofdrol, geeft de verhalen over Arsène Lupin een modern jasje. Het originele Lupin stamt uit de begintijd van de twintigste eeuw, toen de Franse schrijver Maurice Leblanc tussen 1905 en 1939 boeken schreef over een intelligente, hoogopgeleide inbreker die als een soort Robin Hood inbreekt om onrecht recht te zetten.

Netflix Original: Lupin

In de Netflix-serie gebaseerd op die boekenreeks speelt Lupin niet de hoofdrol, maar is die weggelegd voor Assane Diop. Assane vluchtte samen met zijn vader uit Senegal en kwam terecht in Parijs, waar zijn vader voor de familie Pellegrini kwam te werken als chauffeur voor de pluissant rijke man des huizes. Hoewel het een bijzonder succesvol verhaal lijkt, slaat vijfentwintig jaar gelden het noodlot toe voor de destijds zestienjarige Assane: zijn vader wordt opgepakt wegens het stelen van één van de kroonjuwelen van de voormalig koningin van Frankrijk, die in het bezit is van de familie Pellegrini. Lang hoeft de politie niet te zoeken naar de dader: Assanes vader heeft de schijn tegen, wordt opgepakt en verdwijnt achter de tralies.

Jaren nadat zijn vader achter de tralies verdween, komt Assane er echter achter dat zijn pa ten onrechte werd vastgezet en onschuldig is aan de sierradenroof. Nadat het juweel dik twintig jaar vermist is, ziet Assane op het nieuws dat het sieraad terecht is, tentoongesteld wordt in het Louvre (Parijs) en daar ook geveild wordt.

Assane, die inmiddels volwassen is en zijn eigen gezin heeft, is vastbesloten om zijn vader te wreken en kiest ervoor om de literatuur van zijn jeugd een nieuw leven te geven en als moderne Arsène Lupin de naam van zijn vader te zuiveren.

Gentleman-inbreker

Lupin is van origine een gentlemen-inbreker omdat hij van de rijken stal en een deel van de buit onder het arme deel van de bevolking verspreidde. Lupin werd voor het eerst geïntroduceerd als een vervolgverhaal in het tijdschrift Je sais tout in 1905. Deze hoogopgeleide misdadiger spreekt veel talen, kent de wetten van de kunst en weet zich aan elke omgeving aan te passen door vermommingen aan te nemen en weet door zijn overweldigende improvisatievermogen zich uit elke situatie te babbelen.

Lupin dankte zijn eerdere populariteit aan zijn afkeer om te doden en zijn respectvolle omgang met vrouwen. Dat kan ook gezegd worden van de persoon waarop Leblanc het personage Arsène Lupin baseerde: de Franse meesterinbreker en antichrist Marius Jacob. Jacob werd na een serie van meer dan 150 inbraken gearresteerd en bij zijn proces was Leblanc aanwezig, waarna de auteur twee jaar later zijn eerste verhaal getiteld De Arrestatie van Arsène Lupin publiceerde.

Ook in de 21e eeuw boeiend

Dat verhaal is óók in de 21e eeuw boeiend. Waar de meeste misdaadfilms met een briljante hoofdrolspelers vaak gepaard gaan met veel actie (La Casa de Papel, Prison Break), is Lupin daarin een zeer welkome afwisseling die laat zien dat je ook zonder bommen en granaten een serie kan neerzetten die in een sneltreinvaart over je netvlies flitst. Het eerste deel van de avonturen van Assane Diop is al te zien op Netflix (vijf afleveringen van ongeveer één uur per aflevering) en in de zomer van 2021 zal de rest van het eerste deel van deze successerie geplaatst worden.

Ook interessant