Seizoen opgesplitst? Dit is waarom Netflix het doet!

18 juli 2021

La Casa de Papel, Unbreakable Kimmy Schmidt, Lucifer en BoJack Horseman zijn natuurlijk allemaal bekende Netflix-series. Toch hebben de series nog een andere overeenkomst. De series verdelen namelijk hun laatste seizoen in twee delen, een trend die bij Netflix steeds vaker voorkomt. Heeft Netflix het seizoen opgesplitst van je favoriete serie? Wij vertellen je hoe het zit!

Eeuwenoude strategie

Wie niet bekend is met de strategie van het opgesplitste seizoen kijkt waarschijnlijk nog niet zo heel lang naar dramaseries. De truc is namelijk vrij oud en kent haar oorsprong, als het op dramaseries aankomt, van Sex and the City. Voor het zesde en laatste seizoen, dat in 2003 en 2004 op televisie was, werd de truc namelijk gebruikt.

Ook voor de serie waarin romantiek in New York belangrijk was, werden fans al lekker gemaakt met een cliffhanger in 2003, waarna in 2004 de rest van het seizoen werd uitgezonden. The Sopranos, tevens een HBO-productie, herhaalde het trucje in 2006 ook met een gesplitst laatste seizoen, maar die misdaadserie is niet de reden waarom seizoenen vandaag de dag zo vaak bij Netflix opgesplitst worden.

Het is een trend die sinds Breaking Bad steeds meer populariteit vergaarde. De bekroonde misdaadserie over Walter White had een slimme truc om de hype rondom de serie voor het laatste seizoen nog even dubbel en dwars te benutten. Het grootste voordeel voor de makers was dat de lonen niet tussentijds verhoogd hoefden te worden. 

Contractueel voordeel

Daniel Fienberg, televisiecriticus van The Hollywood Reporter en oud-President van de Television Critics Association legt het in een interview met How Stuff Works goed uit. “Technisch gezien waren de laatste twee jaar van Breaking Bad slechts één seizoen, terwijl de afsluiter van Game of Thrones uit twee verkorte seizoenen bestaat.”

Dit maakt vooral op een contractueel niveau een groot verschil, waarbij het gesplitste seizoen voordeliger is voor de makers van series. “Een gesplitst laatste seizoen zoals bij Breaking Bad is onderhandeld als één seizoen, waarbij waarschijnlijk geen loonsverhoging voor de sterren van sprake is. Bij Game of Thrones zijn het zevende en achtste seizoen technisch gezien los bestelt en dus kregen de sterren een flinke loonsverhoging voor het achtste seizoen.”

Voor het productiehuis bleven de kosten laag bij Breaking Bad, maar in de tussentijd wist de serie kijkers constant op het puntje van de stoel te houden. Halverwege het seizoen werd namelijk gewoon een cliffhanger ingebouwd, waarna de serie een jaar later pas terugkwam. Een jaar later, met miljoenen kijkers op het puntje van de stoel, was de hype groter dan ooit en wist de serie zich door een uitstekend einde te verzilveren als één van de beste series aller tijden. 

Afkijken

Dat Netflix het trucje van Breaking Bad afkijkt voor haar eigen hitseries is dan ook vrij logisch. Op deze manieren kan de streamingdienst die jaarlijks milarden uitgeeft de kosten toch nog slim drukken terwijl de hype rondom de laatste afleveringen toch op een ingebouwde wijze opbouwt.

Uiteraard is de voorwaarde wel dat de serie halverwege het laatste seizoen nog steeds de moeite waard is en dat de kwaliteit van de serie dus hoogstaand is. Het komt dan ook niet als een verrassing dat Netflix de truc reserveert voor haar grootste series. Bojack Horseman is de oudste serie uit dat lijstje, maar zeker niet de minste. 

De serie begon in een tijd dat Game of Thrones net in haar vierde seizoen had uitgezonden en Breaking Bad nog geen jaar van de buis was. Het was tevens de eerste animatieserie van Netflix waar een flink budget ingepompt werd. Toch begon de serie niet helemaal lekker en duurde het een paar seizoenen voordat de makers de smaak te pakken hadden.

Toen dit eenmaal lukte groeide de serie alleen maar in populariteit. Het belangrijkste punt: wie de serie keek, zat er in tot het einde. En dat laatste is precies wat Netflix nodig heeft voor de splitsing truc.

La Casa de Split en daarna

Netflix kan de truc dus alleen inzetten bij de series waarvan de streamingdienst weet dat het er mee weg kan komen. La Casa de Papel is precies zo’n serie waarbij dat kan. Sterker nog, de Spaanse actieserie doet dit technisch gezien al sinds haar conceptie in 2017. Het eerste seizoen van de serie bestaat namelijk uit 22 afleveringen verdeeld over Part 1 en Part 2, terwijl Part 3 en Part 4 samen het tweede seizoen vormen.

Part 5 is technisch gezien dan ook het derde seizoen van de serie, maar ook deze wordt opgesplitst. Waar het verhaal een beetje vreemd wordt, is het feit dat Netflix zelf de stempel Volume 1 en Volume 2 drukt op de laatste afleveringen. Wie door de bubbel heen prikt, kan het echter wat gemakkelijker maken: het laatste seizoen wordt namelijk gewoon opgesplitst.

Eigenlijk rest alleen nog de vraag voor welke series Netflix hetzelfde trucje wil gaan gebruiken in de toekomst. Er zijn namelijk alweer flink wat nieuwe hitseries bijgekomen sinds 2017. Series als Stranger Things, The Witcher, Lupin en nieuwste hit Shadow & Bone komen als grootste kanshebbers uit de bus, maar het is niet uitgesloten dat Netflix de strategie omzet tot nieuwe standaard.

Toch is daar nog geen uitsluitsel over te geven. Een glazen bol om mee in de toekomst te kijken bestaat namelijk slechts in films en series. Daarom blijft het dus afwachten om te zien wat Netflix gaat doen met haar pareltjes. Intussen genieten we gewoon van nieuwe afleveringen van de Netflix-series die ons wel voorgeschoteld worden.

Ook interessant