Snowpiercer gaat in sneltreinvaart over je beeldscherm

Snowpiercer staat officieel onder het kopje sci-fi, maar staat met minimaal één been in de wereld van vandaag. De Netflix Original-serie maakt op dit moment haar tweede seizoen door en wordt zowel in België als in Nederland flink bekeken. Dat komt niet in de laatste plaats doordat Snowpiercer twee sterke maatschappelijke kwesties weet te vangen: sociale ongelijkheid en klimaatverandering.
Snowpiercer laat zien dat het leven dat we kennen in één klap voorbij kan zijn, maar toch nog steeds veel van hetzelfde is. De Netflix Original-show, die gebaseerd is op de Franse striproman De IJstrein, bouwt met Snowpiercer door op de wereld die de makers van The 100 eerder lieten zien. Er is echter wel één groot verschil: waar de wereld bij The 100 onleefbaar wordt door een regen van atoombommen, is klimaatverandering de belangrijkste reden dat de wereld in Snowpiercer in een nieuwe ijstijd belandt.
Netflix Original: Snowpiercer
De temperatuur in de wereld van Snowpiercer daalt tot meer dan honderd graden onder nul, waardoor het onmogelijk is om te leven. Om klimaatverandering tegen te gaan, schieten mensen een bepaalde chemische stof in de lucht (CW-7) om de ozonlaag te versterken. Dit doet echter zijn werk iets te goed, waardoor de warmte van de zon de aarde niet meer kan bereiken en het aardse leven langzaam maar zeker onmogelijk wordt door de kou. Daarom bouwt het bedrijf van Joseph Wilford (Sean Bean) een enorme trein met een ‘eeuwige machine’ die rondes rijdt over de hele wereld om zo de mensheid een kans te geven om te overleven.
Op het moment dat de trein, genaamd Snowpiercer (IJsbreker), op het punt staat te vertrekken vanuit Chicago, breken er rellen uit op het passagiersplatform. Mensen proberen het treinstel binnen te komen in een laatste poging om een vriesdood te voorkomen. Een deel van hen lukt dat, waardoor de trein overvol aan zijn eerste reis om de wereld begint. Binnen Snowpiercer krijgen zij een plek achterin de trein, genaamd de Staart.
Klassenmaatschappij
De Staart bestaat vrijwel volledig uit mensen die geen kaartje hebben weten te bemachtigen voor de eeuwige treinrit. Eén van hen is Andre Layton (Daveed Digs), een voormalig politieagent die aan het begin van de serie de verschillende klassen van de trein doorloopt om een moord op te lossen. Zo ontdekt hij dat het de mensen in de Eerste Klas aan niets ontbreekt en hun luxe ‘1-procent-levendje’ die zij op aarde hadden op Snowpiercer kunnen voortzetten. Degenen die in de Tweede Klas zitten, hebben het ook niet slecht voor elkaar: elk van hen heeft een ruime wagon, ze genieten bepaalde privileges en hoeven zich geen zorgen te maken dat hun buik drie keer per dag gevuld wordt met eten.
Dat laatste wordt mogelijk gemaakt door de grootste groep in Snowpiercer: de Derde Klas-mensen. De middenklasse bestaat overwegend uit arbeiders: mensen die in de plantages en stallen van Snowpiercer werken en ervoor zorgen dat zij en de klassen boven hen een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden. Daar achter volgt de Staart, vol met mensen die het geld niet hadden om een kaartje voor de trein te kunnen veroorloven, de trein binnendrongen en sinds dat moment met de nek aangekeken worden door het personeel van Snowpiercer, met Melanie Cavill (Jennifer Connelly) als hoofd huishouding voorop, en de rest van de bewoners.
Sneltreinvaart
De grote sociale tegenstellingen binnen Snowpiercer zorgen ervoor dat de serie in sneltreinvaart over je beeldscherm gaat. Met zo veel mensen in zo’n kleine ruimte is het natuurlijk vragen om problemen, helemaal op het moment dat Layton tijdens zijn moordonderzoek achter een groot geheim komt dat al zeven jaar onder het zware ijzer van de trein rust. Een openbaring van Bijbelse proporties, die ervoor zorgt dat het leven op Snowpiercer nooit meer hetzelfde zal zijn.
Of dit ‘het Staartje’ ook lukt in de openbaarheid te brengen, dat zie je in het eerste seizoen van deze serie, die op dit moment op Netflix staat. Het tweede seizoen is bij schrijven nog in volle gang en wordt elke week geüpdatet met één nieuwe aflevering. Daardoor kun je in één rit door een groot deel van de avonturen op de trein heen, di zijn verpakt in afleveringen van zo’n drie kwartier.