Waargebeurd en aangrijpend: 5 beklijvende films over terrorisme
Op maandag 22 maart 2021 is het exact vijf jaar geleden sinds één van de donkerste dagen uit de Belgische geschiedenis. Bij verschillende terroristische aanslagen in Brussel lieten toen meer dan 30 mensen het leven. Jammer genoeg vonden in de voorbije decennia nog veel meer van die vreselijke daden plaats. Uit respect voor de slachtoffers is het belangrijk deze gebeurtenissen blijvend te herinneren en op gepaste wijze te kaderen. En dat kan ook via films. Zo zette SerieNieuws enkele beklijvende films op een rijtje die gebaseerd zijn op waargebeurde daden van terrorisme.
22 July
De aanslagen van 22 maart 2016 zorgden voor een enorme schokgolf in België. Maar zelden was de impact van een terroristische aanval op een samenleving zo groot als in 2011 in Noorwegen. De extreemrechts georiënteerde Anders Behring Breivik eiste meer dan 75 dodelijke slachtoffers bij twee aanslagen. Eerst liet hij een bom ontploffen in de politieke wijk te Oslo. Daarna veroorzaakte hij zelf een bloedbad op het eiland Utoya, waar op dat moment de jeugdafdeling van de sociaaldemocratisch arbeiderspartij samenkwam. In ‘22 July‘, een Netflix Original, blikt men niet enkel terug op deze dramatische dag. Ook de nasleep op één van de overlevenden is op aangrijpende wijze in beeld gebracht.
Patriots Day
Toegegeven, bij het selecteren van deze prent liet we ons hart als liefhebber van het actiegenre ook een beetje meespreken. Met iemand als Mark Wahlberg in de hoofdrol kan je ook niet anders dan het nodige schiet- een vuurwerk verwachten. Maar ‘Patriots Day‘, gebaseerd op de aanslagen op de Boston Marathon in 2013 en de daaropvolgende klopjacht, brengt ook mooi in beeld hoe toeval en een kleine portie geluk soms het verschil kan maken tussen leven en dood. Je ‘Patriots Day’ nu bekijken via Netflix.
Hotel Mumbai
Niet alleen de Westerse wereld werd in de afgelopen jaren opgeschrikt door terrorisme. In 2008 is de Indische grootstad Bombay het slachtoffer van diverse aanslagen, gepleegd door een groep van jonge, extremistische moslimterroristen. ‘Hotel Mumbai‘ concentreert zich vooral op de gijzelingen in het Taj Mahal Palace Hotel. De focus ligt echter niet alleen op het verhaal van de toeristen en de lokale werknemers. Ook de kant van de terroristen zelf, en de manier waarop ze geronseld worden door wansmakelijke organisaties, komt aan bod. De acteerprestatie van hoofdrolspeler Dev Patel maakt deze film het kijken alvast meer dan waard. Momenteel zit ‘Hotel Mumbai’ niet (meer) in de catalogi van Netflix en Disney+, maar je kan hem voor enkele euro’s bekijken op onder meer Youtube Films.
15:17 to Paris
Gelukkig konden doorheen de jaren ook verschillende aanslagen voorkomen worden. Al had dat soms ook met toeval te maken. ‘The 15:17 to Paris‘ is daar een goed voorbeeld van. Deze thriller, geregisseerd door niemand minder dan Clint Eastwood, vertelt het verhaal van drie Amerikaanse vrienden die hun eigen leven riskeren om een aanslag op de Thalys te voorkomen. Wat deze film extra de moeite waard maakt, is het feit dat de hoofdrollen ingevuld werden door de drie helden zelf. Sinds afgelopen zomer maakt ’15:17 to Paris’ (voorlopig?) geen deel meer uit van het Netflix-aanbod. Via onder meer Youtube Films en Google Play kan je de film nu echter toch bekijken.
Munich
Terrorisme is uiteraard niet iets wat alleen in de voorbije jaren voorkwam. Eén van de bekendste aanslagen van de vorige eeuw, is de gijzeling op de Olympische Spelen van 1972 in München. Daarbij lieten een elftal Joods Israëlische atleten het leven. In 2005 maakte de grote Steven Spielberg hier een bejubelde film over, met name over de nasleep van deze gebeurtenissen. Het werk werd ook bekroond met meerdere Oscar-nominaties. Net zoals de twee voorgaande films kan je ‘Munich‘ nu bekijken via onder meer Youtube Films en Google Play.